Espresso stroj, kráľ kávového sveta, patentovali v roku 1884 a verejnosť ho mohla prvýkrát uzrieť na výstave v turínskom Parco del Valentino. Skonštruoval ho Angelo Moriondo, ktorý stroj vyvinul na prípravu kávy pre Hotel Ligure v Turíne.
Odvtedy prešiel espresso kávovar dlhú cestu. V priebehu rokov bolo realizovaných mnoho výskumov, úprav a vylepšení s cieľom zlepšiť jeho funkcie, no predovšetkým zdokonaliť konečný produkt – mnohými tak milované espresso.
Ako vlastne funguje profesionálny espresso stroj?
Espresso kávovar preháňa horúcu vodu pod veľkým tlakom cez komoru, do ktorej sa vloží filter s mletou kávou, odkiaľ zas voda pretečie do pripravenej šálky.
To je základný princíp prípravy espressa. Pozrime sa však bližšie, ako celý tento proces prebieha.
Po tom, ako barista stlačí tlačidlo na spustenie dávkovania, espresso stroj za niekoľko sekúnd zohreje vodu na teplotu približne 90 °C a vytvorí v nej tlak na úrovni 9 atmosfér. Takto pripravená voda umožňuje extrahovať aj z niekoľkých gramov mletej kávy množstvo aróm a chutí a zároveň sa tým zabezpečí nižší obsah kofeínu.
Popíšme si bližšie jednotlivé fázy prípravy.
- Elektrické čerpadlo najprv privedie vodu zo zdroja, vytvorí v nej tlak a zohreje ju vo výmenníku tepla na požadovanú teplotu. Voda následne prechádza do hlavy kávovaru, kde sa dostáva do kontaktu s mletou kávou.
- Do portafiltra sa medzitým nadávkuje mletá káva. Portafilter s kávou sa pripevní k hlave kávovaru, kde následne prebieha kľúčová fáza procesu – predinfúzia.
- Predinfúzia je možná len pri profesionálnych strojoch. Predlžuje dobu kontaktu medzi vodou a mletou kávou, čím vytláča oxid uhličitý z kávy a uľahčuje prietok vody cez ňu. Technicky ide o formu lúhovania, pri ktorej voda prechádza pri nižšom tlaku cez čiastočky mletej kávy a uvoľňuje z nich všetky arómy, chute a iné senzorické vlastnosti.
Touto prípravou je možné vyťažiť maximum z kávových zŕn a zároveň sa tým vytvorí charakteristická crema, ktorá je znakom prvotriedneho espressa.
Mechanické časti espresso stroja
Ako vyzerá espresso stroj zvnútra? Pozrime sa detailnejšie na jeho mechanické časti, z ktorých má každá svoju nezastupiteľnú úlohu.
- Zmäkčovač vody – nachádza sa medzi prívodom vody a kávovarom. Na prípravu dobrého espressa musí byť voda čo najčistejšia, bez vône, chuti či farby. Zároveň je potrebné, aby mala nízky obsah vápnika a horčíka. Zmäkčovač vody prostredníctvom filtra znižuje jej tvrdosť a stará sa o všetky tieto aspekty.
- Bojler – jeho úlohou je zohrievať vodu na správnu teplotu. V závislosti od typu stroja môže mať elektrický alebo plynový zdroj tepla.
- Výmenník tepla – ide o systém vo vnútri bojlera, ktorý je obklopený horúcou vodou a parou. Zohrieva vodu na 90 °C, čo je vhodná teplota na extrakciu látok z kávových zŕn.
- Hlava kávovaru – na túto časť stroja sa pripevňuje portafilter s mletou kávou. Súčasťou hlavy je termosifónový systém na recirkuláciu vody, ktorý udržuje jej konštantnú teplotu. Tento systém zabraňuje prípadnému poklesu teploty, čo by mohlo ovplyvniť kvalitu výsledného produktu.
- Elektrické čerpadlo – zvyšuje tlak vody. Ten býva pri prívode z vodovodu na úrovni 1 až 3 atmosféry, pričom na pretlačenie mletej kávy je potrebné navýšenie na približne 8 – 9 atmosfér.
- Regulátor hladiny vody, solenoidové ventily a oceľové sitko – regulátor hladiny vody udržuje vodu v bojleri na stálej teplote. Solenoidové ventily zas riadia prietok vody a pary. Ďalším komponentom je okrúhle oceľové sitko, ktoré zabezpečuje rovnomerné rozloženie horúcej vody prechádzajúcej cez kávovú zmes.
- Portafilter – obsahuje samotný filter na kávu. Od hlavy kávovaru je oddelený silikónovým gumovým tesnením, má tepelne izolovanú rukoväť a výpuste, z ktorých preteká káva priamo do pripravenej nádobky.
Na prípravu dokonalej kávy je potrebné nielen mať správne vybavenie, ale aj udržiavať ho v dobrom stave. Špeciálnu pozornosť v podobe pravidelného čistenia si vyžadujú najmä mlynček na kávu, portafilter, filter a parné trysky.
Teraz, keď ste sa dozvedeli, ako funguje profesionálny stroj na espresso, potrebujete už iba tú správnu kávovú zmes. Tu prichádzajú na rad Manuel Caffè a Primo Aroma – talianski producenti prvotriednej kávy, z ktorých ponuky si môžete vybrať jedným klikom v našom e-shope. Objavte chute špičkových káv zo sveta a keď si najbližšie budete vychutnávať svoje obľúbené espresso, spomeňte si na to, koľko vedy a technológií stojí za týmto jedinečným momentom.